Run in the rain

5 vinkkiä sadesäällä juoksemiseen

Mukava juoksulenkki ei välttämättä vaadi auringonpaistetta. Tässä on viisi vinkkiä sinulle, joka haluat vetää lenkkitossut jalkaan syyssateesta huolimatta.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

– Monet puhuvat, että juoksukausi on ohi, kun päivät alkavat lyhentyä, lämpötila laskea ja taivaalta sataa vettä vaakasuoraan. Itselleni tämä ei koskaan tarkoita juoksukauden loppumista. Juoksua voi harrastaa läpi vuoden, kunhan osaa pukeutua oikein ja suojata sekä kehon että jalat. Silloin selviää säästä kuin säästä, sanoo Runar Sæther, joka on maratoonari ja ELIXIAn juoksuohjaaja.

NÄIN SAAT KAIKEN IRTI SADESÄÄLLÄ JUOKSEMISESTA

1. VÄRIKKÄÄT VAATTEET

Nyt on hyvä aika kaivaa esiin värikkäät juoksutrikoot ja neonvärinen juoksutakki! Sadesäällä on syytä olla näkyvä myös päiväsaikaan. Kun tiet ovat liukkaat, autoilijat tarvitsevat enemmän aikaa väistämiseen ja jarruttamiseen. Pimeällä heijastin on totta kai pakollinen varuste.

2. KERROSPUKEUTUMINEN

Ei ole mukavaa palella juoksulenkin aikana. Sateella on erityisen tärkeää miettiä, miten pysyt lämpimänä koko lenkin ajan.  Jos kastut, sinun tulee helpommin kylmä. Jos lämpötila on 2 asteen tuntumassa, Runar juoksee tavallisissa pitkissä trikoissa.

– Jotkut käyttävät mieluummin tuulen- ja vedenpitäviä trikoita, mutta minusta ne alkavat helposti tuntua nihkeiltä. Säästän nämä trikoot pakkaskeleille. Yläosaan puen ohuen, pitkähihaisen teknisen villapaidan ja tuulen- ja vedenpitävän takin. Käsissä minulla on ohuet käsineet, kaulassa putkihuivi ja päässä mahdollisesti ohut pipo tai lippis. Kun tulee kylmempää, käytän villaisia juoksusukkia. Ne pitävät jalat lämpiminä myös kastuttuaan.

Jos on lämpimämpää, kannattaa valita vaatteita ja materiaaleja, jotka siirtävät kosteuden pois iholta ja pitävät kehon lämpimänä. Puuvillapaita ei sovi sateeseen, koska se kastuu helposti ja tulee painavaksi. Sateen valumisen silmiin voi estää käyttämällä pipoa, lippistä tai otsapantaa.

3. MUOVITASKU PUHELIMELLE

Juoksutakissa on hyvä olla kunnollinen tasku puhelimelle. Jos kuitenkin sataa kaatamalla, ei ole varmaa, että tasku pitää vettä. Silloin kannattaa hankkia vedenpitävä puhelinkotelo. Jos et juokse sateella niin usein, että se olisi kannattava investointi, myös muovipussi ajaa asian.

4. KÄYTÄ OIKEANLAISIA KENKIÄ

Keep it simple, käytä kenkiä, jotka tuntuvat mukavalta jalassa, Runar Sæther sanoo.

– Oman kokemukseni mukaan ulkopohjan kuvioinnilla ei ole suurtakaan merkitystä kaupungin kaduilla juostessa. Kumisekoituksissa on toki eroja ja toisissa kengissä on parempi pito kuin toisissa, mutta kaupungissa sillä ei ole käytännön merkitystä.

Jos ulkona tuntuu liukkaalta, vilkaise juoksukenkien pohjia. Jotkut juoksijat suosittelevat, että ulkopohjassa pitäisi olla yli millimetrin verran urasyvyyttä sateella. Jos varpaitasi palelee helposti, voit hankkia kengät, joissa on vedenpitävä kalvo (esim. Gore-Tex). Jos juokset tavallisilla juoksukengillä, valitse ohuet sukat, jotka eivät ime liikaa vettä itseensä. Puuvillasukat tekevät jaloista raskaat ja kostean tuntuiset.

5. VARAUDU KAIKKEEN

Jos harjoittelet tiettyä juoksumatkaa varten, juoksupäivänä voi hyvin sataa. Silloin sateessa harjoittelusta on sinulle hyötyä. – Voi olla hyväkin, että lämpötila on alhainen ja taivaalta tihuttaa vettä. Nämä ovat lähes ihanteelliset olosuhteet ennätysaikoja varten, Sæther toteaa.

– Tunnelma on aivan omaa luokkaansa, kun juoksee sateella maastossa tai kaupungissa. Lisäksi tekee todella hyvää päästä kuumaan suihkuun lenkin jälkeen.

3 HYVÄÄ SYYTÄ SIIRTYÄ JUOKSUMATOLLE

Ukkosenilma

Jos jopa urheilutapahtumat perutaan ukkosella, myös sinulla on hyvä syy miettiä toinen treenimuoto ukonilmalle.

Kova tuuli

Kun sateella tuulee kovaa, on lähes mahdotonta välttää palelemista. Kovalla myräkällä on suurempi riski tehdä askelvirheitä ja loukata itsensä.

Liukkaat tiet

Liukkaat tiet eivät ole hyväksi vauhdille tai lihaksille, akillesjänteille tai reisilihaksille. 

– Jos ulkona on liukasta ja tiet ovat jäässä, siirtäisin juoksuharjoituksen suosiolla juoksumatolle tai sisäradalle. Sama pätee hyvin kylmään säähän, mutta samalla Sæther korostaa puhuvansa ainoastaan vauhdista.

Haluatko lisää vinkkejä juoksuun ja kestävyysharjoitteluun? Täältä löydät kaikki treenivaihtoehtomme, kun haluat päästä parempaan kuntoon.