Liikunta on nyt tärkeämpää kuin koskaan

- Ja vie vain 30 minuuttia!
SATS
Kategoria
Harjoittelu

Kaiken nykytietämyksemme mukaan pienikin määrä fyysistä aktiivisuutta on erittäin tärkeää keholle ja mielelle. Voisi siis myös kuvitella, että jokainen meistä haluaisi elää mahdollisimman aktiivista elämää. Näin ei kuitenkaan ole. Suurin osa norjalaisista on joko täysin passiivisia tai ei riittävän aktiivia fyysisesti saadakseen terveydellisiä hyötyjä.  

Vain 30 minuutin päivittäisellä liikunnalla saavutat jo suuria terveyshyötyjä sekä fyysiselle että henkiselle terveydellesi. Jopa yksi kävelylenkki viikossa voi ehkäistä masennusta ja 4 minuutin liikuntatuokio auttaa parantamaan keskittymiskykyäsi jopa seuraavan tunnin ajaksi!

Näin pääset alkuun:

ASETA TAVOITTEITA

Mahdollisuudet onnistumiseen ovat todennäköisemmät, jos sinulla on suunnitelma. Jotta pysyt suunnitelmassasi, se on tärkeää myös suunnitella etukäteen. Siksi kannustammekin sinua pieniin, saavutettavissa oleviin tavoitteisiin, kuin liian suuriin tavoitteisiin kerralla. Tässä meillä onkin opittavaa huippu-urheilijoilta; he asettavat jatkuvasti pieniä tavoitteita, jolloin he pyrkimät tekemään esimerkiksi muutaman sekunnin paremman suorituksen.

Joten sen sijaan, että sinulla olisi suuri tavoite kaukaisuudessa, voit asettaa pienempiä tavoitteita itsellesi matkan varrelle. Esimerkiksi liikkumalla 30 minuuttia päivässä. Tämä 30 minuuttia voidaan jakaa päivän aikana myös pienempiin osiin. 10 minuuttia aamulla, 10 minuuttia päivällä ja 10 minuuttia iltapäivällä tai illalla. Tätä ei varmasti ole mahdotonta saavuttaa, eikö niin?

OLE JOKA PÄIVÄ AKTIIVINEN

Joillekin sana “treenata” voi olla pelottava, jos ajattelee mielessään tietynlaista harjoittelumuotoja, vaatimuksia, intensiteettiä tai tietämystä, jotka voivat aiheuttaa myös paljon kysymyksiä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse treenata kovalla tasolla ollaksesi fyysisesti aktiivinen ja hyvinvoiva. Tärkeintä olisi kuitenkin olla joka päivä edes hieman aktiivinen.

Paras vinkki jokapäiväiseen aktiivisuuteen on helppo: tee liikkumisesta välttämätön osa sinun elämääsi!

Tästä listasta voit helposti ottaa mallia ja miettiä, miten lisäät aktiivisuutta päivääsi:

 • Valitse portaat hissin sijasta

 • Kävele tai pyöräile kauppaan, jätä auto kotiin

 • Sammuta TV illalla ja käy pienellä iltakävelyllä. Tämän jälkeen myös nukut paremmin!

 • Vietkö lapsesi harrastustoimintaan? Mitä jos lähtisitte kotoa hieman etukäteen, ehkä ehtisitte kävellä tai pyöräillä paikan päälle? Sillä välin kun lapsesi ovat harrastuksissa, voisitko käydä pienellä kävelyllä odotellessasi?

 • Keitätkö kahvia? Haasta itseäsi tekemällä muutama punnerrus sillä välin, kun kahvi tippuu!

 • Entä oletko koskaan kokeillut kyykkäämistä sillä välin, kun harjaat hampaitasi?

 • Voit myös ottaa extra-askelia roskia viedessäsi. Kierrä esimerkiksi talo ympäri muutaman kerran, samalla myös tasapainosi ja koordinaatiokykysi kehittyy, kun tasapainottelet roskapussin kanssa. Jos naapurit ovat ihmeissään, voit kertoa, että harjoitat keskivartalon lihaksiasi ja lonkankoukistajiasi vahvemmiksi.

TREENAA YHDESSÄ

Treenin tekeminen voi usein olla helpompaa, jos olet sopinut jonkun kanssa treenitreffit. Varsinkin tällä hetkellä, kun istumme paljon kotitoimistoissamme, miksi et sopisi vaikka lyhyttä tapaamista naapurisi kanssa, jolloin voitte käydä yhdessä kävelylenkillä. Tai käynnistä päiväsi joka aamu kävelyllä – tässä tulee 5 hyvää syytä treenata aamulla!

Monet meistä saattavat myös asettaa tavoitteita muiden kanssa, esimerkiksi päivittäinen kyykkytavoite on helppo suorittaa yhdessä. Voit lähettää ystävällesi esimerkiksi videon tai kuvan ”20 kyykkyä: Suoritettu!”. Monilla meistä on sisäänrakennettuna pientä kilpailuviettiä, joten tämä on oivallinen tapa myös pysyä aktiivisena ja samalla haastaa itseä ja ystäviäsi.

HYVIÄ VINKKEJÄ TOIMISTOLLE

Toimistolla on usein luonnollisia taukoja työnteon lomassa, sillä vaihdamme helposti kokoushuoneesta toiseen, lounashuoneesta kahvikoneelle ja takaisin omalle työpisteelle, jolloin päivän aikana tulee myös luonnollisesti otettua askelia. Nämä tauot voivat kadota, jos istut pitkiä päiviä kotitoimistolla yksin. Näitä taukoja olisi myös hyvä pitää kotona, joten tässä muutama toimiva vinkki:

 • Ota askelia ollessasi esimerkiksi etäkokouksessa, jos voit keskittyä kuuntelemiseen. Tässä voit hyödyntää esimerkiksi langattomia kuulokkeita.

 • Ota vesilasi työpisteesi viereen juomapullon sijasta. Kun olet juonut lasin tyhjäksi, saat pieniä askelia päivääsi, kun käyt täyttämässä lasia.

 • Aseta 30 minuutin välein muistutus puhelimeesi, joka kehottaa sinua nousemaan ylös ja venyttelemään hieman.

 • Kutsu kollegasi mukaan toimistotreeniin; rullatkaa kädet kohti varpaita, nouskaa ylös yhdessä, venytelkää käsiä ilmassa, liikutelkaa hieman niskaa ja pyöritelkää hartioita. Tämä vapauttaa lihasjumeja – ja voi myös olla, että tämä tuo myös hymyn kasvoillenne!

 • Asutko lähellä kollegoitasi? Sovi lyhyitä tapaamisia ulkona ja saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Sosiaalista kontaktia ja askelia päivääsi!

Psst! Kotitoimiston ei tarvitse olla vain negatiivinen asia; monet meistä itseasiassa säästävät paljon aikaa, kun työmatkat vähenevät. Entä jos käyttäisitkin työmatkoihin kuluvat minuutit fyysiseen aktiivisuuteen? Varaa aikaa itsellesi ja terveydellesi aikaa – paras inventointi, mitä voit tehdä!