Otsalamppu valaisee juoksuaskeleesi

Syksyn pimeyden mukana tulee myös täysin uusi tapa treenata. Pane otsalamppu päähäsi, niin jokaisesta juoksuaskeleesta tulee jännittävä. Asiantuntija Joel Engledt antaa parhaat vinkkinsä juoksuaskelten valaisemiseen.
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

Juoksemismahdollisuudet kapenevat iltojen pimentyessä. Silloin ei enää voi treenata poluilla, pienillä sorateillä eikä missään yli 50 metrin päässä valaistulta reitiltä. Älä vaivu epätoivoon. Kaikki, mitä tarvitset voidaksesi juosta metsässä vuoden ympäri, on hyvä otsalamppu.

– Pimeässä juokseminen on upea kokemus. Sitä on vaikea kuvailla sellaiselle, joka ei ole sitä kokeillut. Pimeässä juostessa on keskittyneempi, se on seikkailumaisempaa ja nopeuden tunne voimistuu. Lisäksi on hienoa, kun metsänreunasta tulee esiin kauriita ja niistä näkee vain niiden silmät, sanoo ruotsalaisen otsalamppuvalmistajan, Silvan, tekninen hankejohtaja Joel Engfeldt.

Indoor Running

Ryhmätunti juoksumatolla: vaihtelevia harjoitteita oman kuntotason ja ohjaajan suositusten mukaan.

Kiinnostus on herännyt

Joel Engfeldt on huomannut otsalamppujen kysynnän lisääntyneen huomattavasti viime vuosina.

– Suunnistajathan ovat juosseet otsalamppujen kanssa aina. He ovat aivan oma lajinsa. Suunnistajat ovat itsepäisiä eivätkä tee kompromisseja harjoittelussaan. He haluavat ulos treenaamaan, eivätkä pimeys, sade, lumi tai kova tuuli estä heitä.

– Otsalamput ovat todella alkaneet kiinnostaa ihmisiä. Ensimmäinen askel oli siirtyä pois asfaltilta ja aloittaa metsässä juokseminen. Mutta nyt yhä useammat haluavat juosta metsässä pimeälläkin.

Muista turvallisuus!

Jos haluaa juosta pimeässä, on syytä ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita . Näkyvyys on tietenkin huonompi, mikä tarkoittaa, että on helpompi eksyä ja auttajien on vaikeampi löytää loukkaantunut, jos kaatuu ja satuttaa itsensä. Siksi kannattaa aina ottaa mukaan kompassi, matkapuhelin ja yksinkertainen side.

– Nämä tavarat minusta pitää ottaa aina mukaan siitä riippumatta, juokseeko päivällä vai illalla. Kunhan vain käyttää hyvää otsalamppua, pimeällä juokseminen ei ole sen vaarallisempaa kuin päivänvalossa juoksemisen.

Otsalamppua valittaessa tärkein kysymys on, kuinka paljon valotehoja tarvitsee. Karkeasti sanottuna lamppu on sitä kalliimpi, mitä paremmin se valaisee. Valovoiman mittausyksikkö on lumen, ja otsalampun valovoima voi olla kaikkea 50:n ja 3 000 lumenin väliltä.

Lamppu, jonka valovoima on 50 lumenia, valaisee parhaimmillaan aivan jalkojen edessä olevan maan, mutta toimii muutoin lähinnä varoitusmerkkinä muille kuin lamppuna, jonka avulla voi suunnistaa metsässä. Lamppu, jonka valovoima on noin 500 lumenia ja siitä ylöspäin, on jo riittävän voimakas pimeän metsän valaisemiseen.

Käänny asiantuntijan puoleen!

– Valovoima voi olla hyvä ohjearvo. Tärkeämpiäkin parametreja kuitenkin on. Lampussa olisi hyvä olla laaja valokeila, jolla näkee hyvin lähelle jalkojen eteen, ja kapeampi ja pitemmälle ulottuva valokeila, jolla näkee, mitä pitemmällä metsässä tapahtuu, Joel Engfeldt selvittää.  

– Lisäksi valokeilan on oltava reunoistaan hieman sävytetty. Jos edessä on erittäin voimakas valo, mutta ympärillä on sysimustaa, aivot saattavat väsyä. Silloin ei jaksa juosta yhtä nopeasti ja yhtä pitkään.

– On myös tärkeää, että lamppu soveltuu juuri omaan käyttötarkoitukseen. Haluaako sitä käyttää vain juostessaan vai myös hiihtäessään tai maastopyörällä ajaessaan? Pyydä apua asiantuntijalta, jotta löydät oikean mallin. Ennen ostopäätöstä kannattaa kokeilla useita lamppuja, Joel Engfeldt neuvoo.