Treenaamisen hauskuus hukassa?

Tuntuuko liikunta pakkopullalta? Ei ihme, ettei elämänmuutos huvita!
Tuuli Kuittinen
Kategoria
Harjoittelu

Jos joskus ajattelit, että hampaat irvessä urheileminen on tehokkain ja eniten tuloksia tarjoava liikunnan muoto, olet onneksi väärässä. Miten palauttaa liikuntaan ilo ja säilyttää tehokkuus? 

7 vinkkiä liikunnan ilon palauttamiseen

1. Löydä oma juttusi

Ainoat vaihtoehdot liikunnan harrastamiseen eivät ole lenkkeily tai kuntosalilla käynti. Kokeile rohkeasti tarpeeksi erilaisia juttuja! Käy erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla ja haasta itsesi sinne, mihin et ikinä uskoisi meneväsi. Pyydä myös tutuiltasi suosituksia sopivista lajeista tai liikuntamuodoista.

2. Mieti, miksi liikut

Milloin olet tuntenut olosi hyväksi liikkuessa? Muistele liikuntahistoriasi ilon hetkiä lapsuudessa, nuoruudessa tai aikuisiässä. Pohdi, mikä kussakin tapahtumassa sai olon tuntumaan hyvältä. Ystävien seura? Luonto? Lajin tar­joa­ma aivolepo arjesta? Uuden taidon oppiminen? Kunnon kohoa­minen? Kun tunnistat hyväntekijät, osaat hakeutua samankaltaisen harrastuksen pariin uudelleenkin. Mieti myös, mitä haluat saavuttaa harjoittelullasi.

3. Tuunaa tavoitteesi

Epärealistiset tavoitteet tekevät liikunnasta pakkopullaa ja saavat sinut ennen pitkää lyömään hanskat tiskiin. Jos kotona on pieniä lapsia ja työssä on kiirettä, liikuntatavoitteet saavat joustaa. Maratonin aika on myöhemmin, samoin säännöllisten jumppatuntien. Kun niiden sijasta tavoittelet vaikka omaa aikaa ja virkeää mieltä, iloa ei tarvitse odotella.

4. Tee liikkumisesta säännöllistä ja suunniteltua

Kun ryhmäliikuntatunti on joka viikko samaan aikaan, lähtemispäätöstä ei tarvitse tehdä erikseen. Jos olet päättänyt liikkua viikon aikana jossain vaiheessa, sitä tulee helposti lykättyä viimeiseen asti.

5. Ota kaveri mukaan

Älä mieti lenkkiä pelkkänä lenkkinä, vaan treffeinä kaverin kanssa. Ryhmäliikuntatunnin jälkeen on mukava vaikkapa istua saunan lauteille ja vaihtaa kuulumiset nauraen ja rentoutuen.

6. Ole armollinen itsellesi

Jos yksi treenikerta jää väliin, älä murehdi repsahtamista ja anna sen pilata koko viikkoasi. Tai jos lumipyryssä tarpominen ei innosta, nauti hämärässä kynttilävalaistuksessa ihanasta venyttelytuokiosta.

7. Ole iloinen pienestäkin

Mieti, mahtuuko kalenteriisi liikuntaa edes pienissä pätkissä pitkin päivää. Tutuin tapa on rappusten valinta hissin sisään tai aikaisemmalla bussipysäkillä pois jääminen tai jos parkkiruudun löytäminen ei nappaa, ota jalat alle.