Vastauksia aloittelevan ryhmäliikkujan yleisimpiin kysymyksiin

Oletko vasta hankkinut salikortin ja tunnet itsesi hieman epävarmaksi ennen ensimmäistä ryhmäliikuntatuntiasi? Ota rauhassa, tässä tulevat ohjaajan parhaimmat vinkit. Aloittelevan ryhmäliikkujan mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastaa ELIXIAn Salmisaaren, Länsiväylän ja Espoonlahden keskusten ryhmäliikunnasta vastaava Tuuli Kuittinen.
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

Ryhmäliikuntatunnit voivat vaikuttaa pikkuisen pelottavilta, jos et ole sellaisilla koskaan aiemmin ollut. Mietit ehkä, ettet jaksa, muista askelia tai että muut tulevat katsomaan sinua. Mutta älä huoli, ryhmäliikuntatunnit ovat kaikkia varten – oli tasosi sitten mikä tahansa. Sitä paitsi kaikki keskittyvät itseensä, kukaan ei ehdi tuijottaa sinua.

Kenelle ryhmäliikunta sopii?

– Kaikille! Erityisesti jos sinulla on vaikeuksia motivoida itseäsi treenaamaan, ryhmäliikunnasta voi olla apua ja salille meneminen voi tuntua hauskemmalta. Tunteja on tosi monenlaisia, sen takia kaikille löytyy varmasti jotakin, Tuuli vakuuttaa.

Ryhmäliikunta

Harjoittelu ryhmässä on paitsi hauskaa, myös tehokasta ja motivoivaa! Lue lisää ja tutustu tuntikuvauksiin.

Kenen ei pitäisi mennä ryhmäliikuntatunnille?

– Kaikkien pitäisi! Mutta jos olet loukkaantunut, kannattaa olla ajoissa ja kertoa siitä ohjaajalle. Silloin voit saada vaihtoehtoisia liikkeitä, jotka sopivat sinulle. Monet ohjaajat ovat hyviä tässä. Jos olet raskaana, kannattaa jutella asiantuntijan, esimerkiksi kätilön tai fysioterapeutin, kanssa ennen treenejä, jotta saat selville, mitä pitäisi välttää.

Kuinka tärkeää on tulla ajoissa paikalle?

– Todella tärkeää! Jos tulet myöhässä, et pääse turvallisuussyistä tunnille enää mukaan. Hyviin tapoihin kuuluu myös olla tunnilla koko sen keston. Aikaisemmin poistuminen häiritsee sekä ohjaajaa että muita asiakkaita. Jos sinun kuitenkin pitää lähteä kesken tunnin, kerro siitä ohjaajalle. Silloin voit pyytää ohjaajaa tai ystävääsi poimimaan tavarasi pois tunnin jälkeen, sitä ei saa tehdä kesken tunnin.

Varsinkin välinetunneilla ohjaajat ovat tosi tarkkoja, ettei kukaan ala siivoilla painolevyjä kesken kaiken, sillä moni makaa lattialla rentoutuneena, osa silmät kiinni. Kerran olen todistanut tilannetta, kun asiakas sai viiden kilon painon päähänsä. Se ei ollut naurun asia. Välineet siivotaan siis aina tunnin jälkeen.

Mikä on tavallinen virhe, jonka monet tekevät ryhmäliikuntatunnin aikana?

– Ei kuunnella ohjaajaa. Totta kai jokainen on tullut tekemään oman treeninsä ja kuuntelee itseään, mutta suosittelen kuuntelemaan ja kokeilemaan ohjaajan antamia vaihtoehtoja, kun kokeilet uutta tuntia tai menet hieman rankemmalle treenille. Useimmat liikkeet voidaan mukauttaa jokaiselle sopivalle tasolle, ja näitä liikkeitä ohjaajat harjoittelevat ja miettivät ennen tunnin ohjaamista. Älä tee heti vaikeinta vaihtoehtoa. Valitse ensin helpompia vaihtoehtoja, niin lähdet salilta tyytyväisenä ja iloisena.

Missä kohtaa salia minun pitäisi olla, jos en ole aiemmin ollut ryhmäliikuntatunnilla?

– Niin kamalalta kun se alkuun saattaa kuulostaa, niin keskellä ja edessä. Tämä on paras paikka siihen, että näet mitä ohjaaja tekee. Jätä takarivi muille ensimmäisillä kerroilla, koska joillakin tunneilla voi olla sellainen koreografia, että käännytään takaseinää kohti. Tällöin olisi varmasti ihanaa, että voit katsoa, mitä edessä olevasi tekee.

– Turha on kuitenkaan stressata liikaa paikastasi, kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita. Anna tunnille vähintään kaksi tai kolme mahdollisuutta, jotta opit kuviot ja liikkeet. Näin saat treeneistä enemmän irti.

Mitä neuvoja sinulla on, jos minun on vaikeaa nauraa itselleni, en osaa taputtaa tahdissa ja jos en pidä siitä reippaasta tunnelmasta, joka ryhmäliikuntatunneilla vallitsee?

– Keskity treeniin ja mieti, mitä haluat treeniltä. Miksi tulit tunnille? Jos halusit pitää hauskaa, niin pidä hauskaa. Jos halusit pakottaa itsesi kunnon treeniin, niin treenaa myös sillä tavalla.

Mitä sanot siitä myytistä, että ryhmäliikuntatunnista ei saisi mitään tuloksia?

– Ei pidä paikkaansa! Kaikki treenaus on hyvää treenausta. Jos haluat olla paras maratonissa, sinun pitää juosta. Jos haluat tehdä sadan kilon kyykkyjä, pitää harrastaa voimailutreeniä. Mutta ryhmäliikuntatunneilla kehittyy vahvemmaksi, nopeammaksi, liikkuvaisemmaksi ja monipuolisesti treenatuksi, Tuuli painottaa.