Voi olla pelastus niille, jotka eivät pidä liikunnasta

Mutta kuinka aloittaa ryhmäliikunta?
Kategoria
Harjoittelu

Puhutaanpa hieman ryhmäliikunnasta.

Tuntuuko sinusta tuntemattomien kanssa treenaaminen oudolta?

Ryhmäliikuntatunteihin liittyvät ennakkoluulot ja pelkotilat ovat yllättävän yleisiä. Mainitaksemme muutamia, ylimääräistä jännitystä saattavat aiheuttaa mm. pelot siitä, että ei osaa, ei saa tunnista mitään irti tai, että on huonompikuntoinen kuin muut.

Ennakkoluuloista huolimatta käy ilmi, että monet ryhmäliikuntatunneilla kävijöistä kokevat itse asiassa olevansa tyytyväisempiä omaan treenaamiseen ja harjoittelevat useammin kuin muut.

Mikä ryhmäliikuntatunneissa siis viehättää?

Olimme uteliaita ja päätimme kysyä Tonje Kristenstuenilta, SATSin Nordic Strategic Concept Managerilta, yhdeksän ryhmäliikuntaan liittyvää kysymystä. Ja kyllä – ennakkoluulot ovat yksi niistä.

LIIKUNNAN TERVEYSHYÖDYT

 • Lisää hyvinvointia ja hyvänolontunnetta sekä fyysisesti että henkisesti

 • Parantaa terveyttä

 • Pienentää riskiä sairastua elämäntapasairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen, sekä ennaltaehkäisee korkeaa verenpainetta ja joidenkin syöpien syntymistä

 • Parantaa muistia

 • Helpottaa arkiaskareista suoriutumista

 • Parantaa mielialaa

 • Ennaltaehkäisee loukkaantumista ja vammojen syntymistä

 • Parantaa unenlaatua ja vähentää ahdistuneisuutta

 • Auttaa painonhallinnassa

 • Vähentää stressiä

 • Lisää itseluottamusta

 • Ennaltaehkäisee niveltulehdusten syntymistä ja helpottaa oireita

 • Parantaa elämänlaatua

1. MITKÄ OVAT RYHMÄLIIKUNTATUNTIEN SUURIMMAT HYÖDYT

- Ryhmäliikuntatunnit voivat olla “pelastus” niille, jotka eivät pidä liikunnasta. Ryhmäliikuntatunneille säännöllisesti osallistuminen on sosiaalista, luo hyvän treenirutiinin sekä antaa energiaa. Lisäksi inspiroiva ohjaaja kannustaa sinua tsemppaamaan, kun et enää itse jaksaisi. Ryhmäliikuntatunneilla käyvät kokeilevat myös muita rohkeammin erilaisia tunteja, mikä tuo treeniin vaihtelua ja lisää sitä kautta treenimotivaatiota.

2. ENTÄ ONKO JOTAIN HAITTOJA?

- Ei.

3. RYHMÄLIIKUNTA VAI ITSENÄISESTI TREENAAMINEN: KUMMALLA SAA ENEMMÄN TULOKSIA, KEHITYSTÄ JA SÄÄNNÖLLISYYTTÄ?

- Kehitystä ja tuloksia saa aikaan ainoastaan toteutuneella treenillä. Siksi ei ole niin väliä, käytkö ryhmäliikunnassa vai treenaatko omatoimisesti. Kuitenkin jäsenet, jotka käyvät ryhmäliikuntatunneilla pysyvät jäseninä pidempään, treenaavat useammin ja ovat tyytyväisempiä omaan harjoitteluunsa kuin pelkästään itsenäisesti treenaavat. Voidaan siis sanoa, että ryhmäliikuntatunnit sitouttavat paremmin pitkäaikaisiin ja säännöllisiin treenirutiineihin. Tiesitkö, että ELIXIA tarjoaa lukemattoman määrän erilaisia ryhmäliikuntatunteja aina voima- ja kestävyysharjoittelusta tanssiin, joogaan, sisäpyöräilyyn ja juoksuun. Sopivia vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiselle riippumatta kuntotasosta tai treenitavoitteista.

4. KENELLE RYHMÄLIIKUNTA SOPII?

- Kaikille, ja todella tarkoitan KAIKILLE. Haluatpa päästä takaisin kuntoon treenitauon, loukkaantumisen, sairauden tai raskauden jälkeen, juosta maratonin tai keinuttaa lanteita Zumbassa. Jokaiselle löytyy sopivia tunteja. Monista keskuksista löytyy lisäksi tunteja senioreille ja lapsille. Jos sinulla on vamma, joka vaikuttaa liikkumiseen, kerro siitä ohjaajalle ja saat korvaavan liikevaihtoehdon tunnilla.

5. JOTEN EI OLE KETÄÄN, KENELLE RYHMÄLIIKUNTA EI SOPISI?

- Käytännössä ei, mutta jos sinulla on vakavia vammoja, jotka vaativat erityistä huomioimista, kannattaa lähteä liikkeelle Personal Trainerin tai fysioterapeutin avulla.

6. MIKÄ ON YLEISIN SYY, MIKSI IHMISET LOPETTAVAT RYHMÄLIIKUNNASSA KÄYMISEN?

- Todennäköisesti he ovat päätyneet väärälle tai vääräntasoiselle tunnille niin, että he ovat joko pelästyneet tai kyllästyneet, eivätkä uskalla tulla takaisin.

7. ONKO SINULLA JOTAIN VINKKEJÄ ALOITTELIJOILLE (JOTKA SAATTAVAT LUULLA, ETTÄ HEITÄ TUIJOTETAAN)?

- Kerro huolistasi meille! Osaamme suositella sinulle sisällöltään ja tasoltaan sopivaa tuntia. Voit myös tutustua tunteihin etukäteen nettisivuillamme tai sovelluksessa tai kysyä kokemuksia ja suosikkeja ystäviltäsi. Ja ei, sinun ei tarvitse pelätä joutuvasi tuijotuksen kohteeksi. Jokainen keskittyy tunneilla täysin omaan treeniinsä.

8. KANNATTAAKO OHJAAJILTA SIIS KYSYÄ APUA?

- Ehdottomasti! Monet ihmiset ovat haluttomia kysymään apua, mutta ohjaaja on paikalla juuri sitä varten. Ohjaaja antaa vaihtoehtoisia liikkeitä vammoista kärsiville, opastaa oikeaan suoritustekniikkaan sekä kertoo tunnin rakenteesta.

9. SISÄLTÄVÄTKÖ RYHMÄLIIKUNTATUNNIT NS. KOKO PAKETIN?

- Tässä voin puhua ainoastaan ELIXIAn osalta, mutta kyllä. Kaikki ryhmäliikuntatuntimme sisältävät lämmittelyn, itse treeniosuuden sekä jäähdyttelyn/venyttelyn.

MYYTTEJÄ RYHMÄLIIKUNNASTA

Tunnistatko itsesi jostain näistä ryhmäliikunnan myyteistä? Tonje Kristenstuenin mukaan emme ole yksin lievän ryhmäliikunta-ahdistuksen kanssa. Siksi pyysimme häntä listaamaan yleisiä ryhmäliikuntatunteihin liittyviä myyttejä, ja joko vahvistamaan tai kumoamaan ne:

"Siellä on liian paljon askelkuvioita ja koreografiaa!”

- Tämän voin kumota heti. ELIXIAlla on lukemattomia ryhmäliikuntatunteja, joilla ei ole lainkaan koreografiaa. Tällaisia tunteja ovat esimerkiksi Crosstraining, Cycling, Indoor Running, Pure Strength, Pilates, Yin Yoga ja Bootylicious, sekä Prformance™ ja Build’n Burn.

"Ryhmäliikunta on vain naisille!"

- Ei pidä paikkaansa. Vaikka suurin osa osallistujista on naisia, monilla tunneillamme käy paljon miehiä. Esimerkiksi Crosstraining, Cycling, Indoor Running ja Prformance™ ovat miesten suosiossa.

"Täytyy olla valmiiksi hyvässä kunnossa, jotta voi osallistua ryhmäliikuntatunneille!”

 - Väärin! Ryhmäliikunta sopii kaikille kuntotasosta tai kokemuksesta riippumatta. Ohjaajat antavat aina vaihtoehtoja, jos joku liike on fyysisesti liian haastava.

"Kaikki katsovat minua ja näkevät, että olen uusi!"

- Tämä ei ole totta. Ryhmäliikuntatunneilla jokaisen keskittyminen menee täysin omaan treeniin. Jos sinulla on pelkoja tai huolia, kerro siitä henkilökunnallemme ja saat vinkkejä siihen, mistä tunneista sinun kannattaisi aloittaa. Voit myös tutustua tunteihin etukäteen nettisivujemme tai sovelluksen kautta. Näin saat paremman käsityksen siitä, mitä tunnilla tehdään ja voit valita sopivan oman tavoitteesi ja kuntotasosi mukaan.

- Valitettavasti ihmisillä on ryhmäliikunnasta monia ennakkoluuloja. Ennakkoluulot tulevat kuitenkin useimmiten ihmisiltä, jotka eivät itse ole kokeilleet ryhmäliikuntaa.