Totta vai tarua liittyen kuukautisiin ja hormoneihin

Totta vai tarua?
Kategoria
Harjoittelu

Väite 1: Harjoittelu voi auttaa kuukautisten aikaisiin vaivoihin?

Totta!

Fyysinen aktiivisuus lisää verenkiertoa sekä endorfiinien tuotantoa - endorfiini on hormoni, joka vaikuttaa kipulääkkeen tavoin kehossa. Saat vinkkejä tästä miten harjoitella kuukautisten jälkeen.

Väite 2: Monet aktiiviset naiset kokevat virtsankarkailua

Totta!

Virtsankarkailu on tavallista naisten keskuudessa, keiden harjoittelu sisältää paljon hyppyjä sekä raskailla painoilla treenaamista. Lue lisää miten voit vahvistaa lantionpohjan lihaksia tästä.

Väite 3: Naisten paino nousee juuri ennen kuukautisia

Tarua!

Naiset saattavat kokea painonnousua ennen kuukautisia mutta useimmissa tapauksissa kyseessä on ainoastaan muutos kehon nestetasapainossa. Tästä johtuen useilla on turvonnut olo, mutta painonnousua ei välttämättä tapahdu.

Väite 4: Kuukautiset ehkäisypillereiden, kierukan tai ehkäisylaastarin käytön aikana on vastaava asia kuin kuukautiset ilman hormonaalista ehkäisyä

Tarua!

Näillä ehkäisymenetelmillä pyritään estämään munasolun kehittyminen tai hedelmöittyminen. Kuukautiset, näiden edellä mainittujen ehkäisymenetelmien kohdalla, ei kerro kehon tasapainosta, vaan kuukautiset tulevat joka tapauksessa. Näin ollen kuukautisia ei voi pitää merkkinä kehon tasapainosta.

Väite 5: Kaikki naiset voivat kokea negatiivisia vaikutuksia kuukautisten aikana

Totta!

Sekä luonnollisen että hormonaalisen kierron piirissä olevat voivat kokea erilaisia oireita, kuten kuukautiskipuja, vatsa-, selkä- ja/tai nivelkipuja, arkuutta rinnoissa ja mielenalan vaihteluita. Kierron huomioiminen harjoittelua suunnitellessasi, voi auttaa sinua saamaan enemmän hyötyä harjoittelustasi. Lue lisää milloin ottaa rauhallisemmin ja milloin harjoitella kovalla intensiteetillä artikkelista ”Cycle training: Go with the flow”.

Huom. On yksilöllisiä eroja kuinka kuukautiskierto vaikuttaa naisiin. Nämä ovat vain yleisiä suosituksia ja suosittelemme, että tarkkailet omaa kiertoasi löytääksesi yksilölliset tarpeesi kierron eri vaiheissa. Opi tuntemaan kiertosi paremmin täältä.