Eirik juoksee sisällä ja ulkona

Juoksumattoharjoittelu on tehokas ja hellävarainen tapa kohentaa kuntoa. Se sopii niin tavalliselle liikkujalle kuin maratonille tähtäävälle.
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

Indoor Running juoksumatolla kohentaa kuntoa vuorenvarmasti. Silloin vain juostaan, kertoo juoksuvalmentaja Ingrid Loftås.

Indoor Running

Ryhmätunti juoksumatolla: vaihtelevia harjoitteita oman kuntotason ja ohjaajan suositusten mukaan.

Ingridin ELIXIA Tastassa ohjaama tunti on alkamassa. Osallistujat ovat valmiina juoksumattojensa luona.

– Tänne tulee omatoimisesti hölkkääviä juoksun ystäviä ja sellaisia, jotka haluavat päästä alkuun juoksemisessa, mutta eivät tiedä, mistä aloittaisivat. Annamme ohjeita, joita seuraamalla pääsee helposti vauhtiin.

Ingridin mielestä yhdessä treenaaminen kannattaa. Kun ohjaaja opastaa ja pitää mielialan korkealla, kuntoilu sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.

– Ryhmässä treenaaminen pitää motivaation korkealla. Kun joku on aina vierellä, kiusaus pinnaamiseen vähenee. Ohjaajana minusta on mukavaa innostaa muita kehittymään paremmiksi juoksijoiksi heidän aloitustasostaan riippumatta.

Intervallit tuottavat tuloksia

Eirik Skaale on pitkänmatkanjuoksija. Hän osallistuu joka vuosi 7–8 pitkänmatkanjuoksuun. Tälle kaudelle hän on merkinnyt kalenteriinsa esimerkiksi kaksi maratonia, joten hänellä on syytä treenata tosissaan.

– Harrastin juoksua nuoruudessani, mutta se jäi sitten vähemmälle. Muutama kaverini oli mukana urheiluseuran toiminnassa, ja lähdin mukaan muutamaan intervalliharjoitukseen. Siitä se lähti. Osallistuin Stavangerin-juoksuun, ja kaikki tuntui yhä mukavammalta. Aluksi juoksin kaksi kertaa viikossa, nyt treenaan joka päivä.

Varsinkin tietty kuntoilumuoto tepsi Eirikillä.

– Kun aloitin intervallitreenauksen tosissani, saavutin tuloksia nopeasti. Salaisuus piili juuri siinä; pitkät intervallit tuottivat parempia tuloksia. Aluksi juoksin keskipitkiä matkoja vaihtelevin tuloksin, mutta kehitys pysähtyi. En kehittynyt, vaikka kuinka yritin. Silloin minua neuvottiin aloittamaan intervallit, ja tulokseni paranivat huomattavasti.

– Minulle pitkä intervalli voi olla kymmenen vetoa, kukin kestoltaan 3,5 minuuttia, mutta se vaihtelee. Tämä on ollut minulle yksi parhaita tuloksia tuottaneista kuntoilumuodoista.

Lisää lihasmassaa ja parempi ryhti

Eirik ei tyydy ELIXIAlla pelkkiin intervalliharjoituksiin.

– Olen aloittanut voimaharjoittelun ELIXIAlla. Mitä enemmän juoksin, sitä enemmän kiloja karisi, joten minusta oli tulossa laiheliini. Siksi haluan kasvattaa lihasmassaa. Lisäksi haluan parantaa ryhtiä harjoittamalla suuria, tärkeitä lihasryhmiä.

– Kun hankin tietoja rasitusvammoista ja juoksemisesta erilaisilla alustoilla, huomasin, että juoksumatto on hellävarainen jaloille. Lisäksi minulle on tärkeää, ettei harrastusta tarvitse keskeyttää talveksi. Juoksen kuitenkin sisällä muulloinkin kuin talvella, kertoo Eirik ja säätää juoksumaton vauhdiksi 15. Kaudesta on tulossa hyvä – sekä sisällä että ulkona.