Näin pääset takaisin ruotuun loman jälkeen

Tuntuvatko juoksulenkin mäet yhtäkkiä hieman jyrkemmiltä? Tulevatko jäsenet kipeiksi pienenkin rasituksen jälkeen? Voit kuitenkin olla rauhassa – tässä on kikkoja, joilla pääset takaisin entiseen kuntoon!
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

1. Kiirehdi hitaasti ja lisää treenin tehoa vähitellen.

Vaikka olisit kuinka innoissasi treenaamisen aloittamisesta uudelleen loman jälkeen, liian kova alku voi aiheuttaa vammoja ja saada motivaation hiipumaan. Aloita kahdella treenillä viikossa, joista toisessa keskityt voiman lisäämiseen koko kehossa ja toisessa kuntoon. Valitse esimerkiksi yksi Shape-treeni, joka kehittää voimaa, ja yksi Indoor Running-, Cycling- tai Build’n Burn -treeni, jotka kehittävät kuntoa. Noin neljän viikon kuluttua voit lisätä viikkoon yhden treenin lisää, ja siitä neljän viikon kuluttua olet valmis treenaamaan neljä kertaa viikossa.

Build’n Burn

45 minuutin intensiivinen ja tuloksia tuova treeni. Pienessä ryhmässä saat henkilökohtaista ohjausta, ja tulokset näkyvät.

2. Aseta tavoite kohtuullisen ajan päähän ja tee suunnitelma

Olisiko esimerkiksi seitsemän kilometrin juokseminen sopiva tavoite marraskuun loppuun mennessä? Merkitse tavoite kalenteriin ja noudata suunnitelmaasi. Aseta sitten uusi tavoite. Talvella ei järjestetä juurikaan kisoja, joita voisi käyttää porkkanana, mutta useimmiten on kuitenkin jotain, johon voi tähdätä. Tukholmassa järjestetään esimerkiksi Joulujuoksu, jossa juostaan 10 tai 5 kilometriä. Toinen vinkki on ilmoittautua yhdessä kaverin kanssa ja suhtautua kisaan hauskana kokemuksena. Älkää välittäkö ajasta, vaan keskittykää juoksumatkasta selviämiseen ja hyvään oloon.

3. Treenaa ryhmässä

Ryhmäliikunta

Harjoittelu ryhmässä on paitsi hauskaa, myös tehokasta ja motivoivaa! Lue lisää ja tutustu tuntikuvauksiin.

Treenaaminen on hauskempaa porukassa. Juoksukenkien nauhojen sitominen ja lähteminen yksin metsään tai pyörän satulaan nouseminen syys-sateella voi toisinaan tuntua lähes ylivoimaiselta. Joskus se saa jopa jättämään treenin kokonaan välistä. Silloin on hyvä olla olemassa vaihtoehtoja! Cycling, Build’n Burn, Powerstep, Out- ja Indoor Running ovat vain muutama esimerkki, joiden avulla kunto palaa nopeasti. Kannustavien ohjaajien ja samanhenkisten kanssatreenaajien ansiosta, jotka raatavat, nauravat ja hikoilevat kanssasi, tulet todennäköisemmin tekemään parhaasi. Onko sinulla hyvä päivä? Uskalla kilpailla salaa naapurin kanssa, niin kuntosi kohoaa ihan huomaamatta!

4. Kokeile jotain uutta!

Treenaa PT:n kanssa

Saat Personal Trainerilta aina apua treenaamiseen, tavoitteestasi ja lähtötasostasi riippumatta. Ota harjoittelusta kaikki irti!

Mikset sijoittaisi pariin PT-tuntiin? Personal Trainer on korvaamaton, jos haluat laajentaa näkökulmaasi ja tuntea lihaksia, joita et edes tiennyt kehossasi olevan. Kerro tavoitteestasi selvästi ja kirjoita muistiin kaikki, mitä opit. Personal Trainerisi ei ole ajatustenlukija, eikä kenelläkään ole niin hyvä muisti kuin luulee. Hyvänä edullisempana vaihtoehtona voit aina kokeilla uutta ryhmätreeniä liikuntakeskuksessa tai verkossa, jotta saat uutta inspiraatiota. Tiesitkö, että meillä on yli 80 tehokasta treeniä verkossa? Kaikkea 15 minuutin Tabata-treenistä 60 minuutin joogatreeniin. Ja mikä parasta – voit aloittaa missä ja milloin ikinä itsellesi sopii.

5. Tee intervalliharjoituksia!

Treenimuotoon katsomatta on mahdollista treenata intervallipohjaisesti. Siten saa nopeita tuloksia ja kunto kohenee kohisten. Intervallit parantavat hapenottokykyä ja korottavat maitohappokynnystä, minkä ansiosta voit pitemmän päälle juosta nopeammin ja pitää sykkeen korkeammalla pidempään. Treenaa monipuolisesti ja tee lyhyitä (20–60 sekuntia), keskipitkiä (75 sekuntia - 2 minuuttia) ja pitkiä (2–6 minuuttia) intervalleja. Muista kuitenkin, että intervallitreenaaminen on rasittava treenimuoto, joten palautuminen on tärkeää. Intervallitreenaamiseen on tärkeää yhdistää myös matalatehoisia harjoituksia.

Onnea matkaan! Pystyt siihen kyllä!