Valitse oikeat juoksukengät

Juoksulenkin on tarkoitus tuottaa iloa. Yksi edellytys sille on, että kengät sopivat käyttäjänsä jalkoihin ja juoksutyyliin.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

Jos et ole tottunut valitsemaan kenkiä, pätevää apua voi saada hyvin varustelluista urheiluvälineliikkeistä tai erityisesti juoksuvarusteisiin erikoistuneista liikkeistä. Jos sen sijaan olet kokenut kenkien ostaja, hyvät kengät voi löytää edullisemmin verkkokaupasta.

PRONAATIO, JALKAHOLVI JA LESTI

Ensimmäinen huomioon otettava seikka on, tarvitaanko pronaatiotukea. Pronaatio tarkoittaa jalan pyrkimystä taipua sisäänpäin painon siirtyessä jalalle. Taipuminen voi olla enemmän tai vähemmän huomattavaa ja se on korjattava tukikengällä, joka tukee jalan sisäsivua. Tuki toteutetaan usein niin sanotulla pronaatiokiilalla. Lievän pronaation tapauksessa saattaa riittää pelkkä neutraali kenkä, jossa on leveä sisäpohja, joka vakauttaa jalkaa riittävästi. Jos askel on neutraali, on parempi hankkia nimenomaan neutraalit kengät, etteivät kengät ohjaa jalkaa yli väärään suuntaan ja koska pronaatiokengät ovat usein tarpeettoman painavat.

Pronaation lisäksi on tärkeää tietää, onko jalassa korkea, matala vai normaali jalkaholvi ja kuinka leveä lesti on. Lestin osalta on helppo tuntea melko nopeasti, onko kenkä sopiva. Jalkaholvia on sen sijaan hieman vaikeampi arvioida, koska jalka mukautuu kenkään, jolloin tulee virheellinen tunne, että kenkä on sopiva. Jos henkilö, jolla on korkeat jalkaholvit, käyttää kenkiä, joissa on liian matalat jalkaholvit, se voi aiheuttaa ylirasitusta ja ikäviä vaivoja jalkaholviin.

PALJON VAIMENNUSTA VAI KEVEYS?

Kaikki kenkien valmistajat joutuvat valitsemaan kumman asettaa etusijalle; painon vai vaimennuksen. Iskunvaimennus painaa. Hyvin vaimennetusta kengästä tulee usein melko painava ja kömpelö.

Juoksija voi tehdä valinnan mukavuustason, painon ja käyttöalueen perusteella. Kevyelle juoksijalle riittää usein vähäinen vaimennus, kun taas painavampi juoksija tarvitsee enemmän vaimennusta suuremmilla harjoittelumäärillä. Useimmat pystyvät juoksemaan lyhyempiä matkoja kevyillä kengillä, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa esimerkiksi vähän vaihtelua tavallisiin lenkkeihinsä lisäämällä niihin intervalliharjoittelua.

Useammin kuin muutaman kerran viikossa juoksevalle voi olla kannattavaa sijoittaa useampaan kenkäpariin. Silloin myös kengät voivat paremmin, kun ne saavat joskus lepoa. Kengät kannattaa valita juoksuharjoituksen mukaan. Pitkälle juoksumatkalle parhaiten sopii yleensä hyvin vaimennettu pitkän matkan kenkä. Pikajuoksussa, tempoharjoituksissa tai intervalleissa kevyempi kenkä lisää hieman nopeutta, mikä on hyväksi sekä motivaatiolle että harjoituk­sellisesti.

Mietitkö, mikä kestävyysharjoittelumuoto sopii juuri sinulle? Olemme koonneet kaikki treenivaihtoehtomme samaan paikkaan sinulle, joka haluat päästä parempaan kuntoon.