Näin PT voi auttaa pudottamaan painoa

Haluatko pudottaa painoa ja mietit Personal Trainerin käyttöä? Miten oikean PT:n voi valita?
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

Haluatko pudottaa muutaman kilon painoa ja mietit Personal Trainerin apuun turvautumista? Kysyimme Jonathan Sundbergiltä, joka on PT SATS Alvikissa Ruotsissa ja perehtynyt painon pudottamiseen, millaista apua painonpudotukseen voi odottaa saavansa Personal Trainerilta ELIXIAlla.

Ensinnäkin, kuinka yleistä on, että ELIXIAn jäsenet haluavat pudottaa painoa?

– Monille tämä on hyvin arka asia, mutta suurin osa tapaamistani ihmisistä haluaa päästä eroon muutamasta ylimääräisestä kilosta ennen kesää kaikkien suurten juhlapyhien jälkeen.

Osaavatko kaikki ELIXIAn Personal Trainerit neuvoa painonpudotuksessa? Ja jos eivät, miten voi löytää asiaan perehtyneet PT:n?

– Kaikkiin ELIXIAlla hyväksyttäviin lisensoituihin koulutuksiin täytyy sisältyä rasvanpolttotreeni ja perusravitsemuskoulutus. Tämän lisäksi monet ovat hankkineet itselleen lisäkoulutusta aiheesta esimerkiksi ravitsemuskoulutuksina.

– Miten sitten voi löytää oikean Personal Trainerin tavoitetta ajatellen? Kotisivuiltamme tai liikuntakeskuksiemme PT-tauluilta voi tarkistaa, keillä Personal Trainereillamme on erityiskoulutus tai keillä, kuten minulla, on omakohtaisia kokemuksia 30 kilon painonpudotuksesta. Joillain meistä on myös Lose Weight Boot Camp -koulutus, joka on erittäin hauska konsepti heille, jotka haluavat treenata kovaa ja pudottaa painoa.

Mitä ensimmäisen tapaamisen aikana tapahtuu?

– Aloitan yleensä aina konsultaatiolla, jossa haluan kuulla asiakkaasta ja hänen tavoitteistaan. Haluan tietää asiakkaasta enemmän, esimerkiksi onko hänellä vammoja, jotka minun täytyy ottaa huomioon, millainen hänen arkensa on ja miksi hän haluaa pudottaa painoa. Lisäksi haluan tietää, mitä juuri hän on valmis tekemään saavuttaakseen tavoitepainonsa, ja haluaako hän saavuttaa tavoitteensa tiettyyn päivämäärään mennessä.

Saako asiakas ruokavaliosuunnitelman, jota hänen täytyy noudattaa?

– Ei, mutta puhun mielelläni ravitsemuksesta ja annan suosituksia siitä, mikä mielestäni on parempaa ja huonompaa ruokaa juuri painonpudotusta ajatellen. Annan ennemmin suuntaviivoja siihen, miten ruokavaliosta pitää ajatella, ja kerron, että kyse on hyvistä raaka-aineista, määristä ja kaloreista.

Suositteleeko ELIXIA jotain erityistä ruokavaliota?

– Ei. Luotamme kansallisiin ravitsemussuosituksiin, jotka puolestaan perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin (NNR). Ravitsemussuosituksissa on enemmän kyse ruokavalion kokonaisuudesta ja siitä, mitkä elintarvikkeet ovat hyväksi ja mitkä vähemmän hyväksi terveydelle.

– Henkilökohtaisesti vastustan kaikkia "tunnettuja" dieettejä, joista kirjoitellaan mediassa. Mieti itse, mitä vikaa vanhassa hyvässä lautasmallissa muka on?

Kuinka tärkeää liikunnan harrastaminen on, jotta paino putoaa? Millaista liikuntaa harrastamme?

– Liikunnan harrastaminen on tietenkin tärkeää, sillä se lisää rasvanpolttoa ja kaloreiden kulumista. Kaloreitahan täytyy kuluttaa enemmän kuin syöty ruoka sisältää. Harrastamme liikuntaa monipuolisesti, sekä voimaa lisäävää että kuntoa parantavaa, sekä suuri- että matalatehoista liikuntaa.

– Sydän saa pumpata kunnolla, ja harjoittelussa painotetaan suuria lihasryhmiä, koska ne vaativat enemmän energiaa (kaloreita).

Kuinka usein tapaamme?

– Se riippuu tavoitteesta ja motivaatiosta, mutta jos tavoitteena on pudottaa painoa oikein reilusti, suosittelen vähintään 2–3 kertaa viikossa ja sen lisäksi erilaisia kotiläksyjä.

Kuinka nopeasti paino putoaa?

– Kuten aiemmin vastasin, kyse on kalorialijäämästä. Mitä pienempi kalorien saanti ja suurempi kulutus, sitä nopeammin paino putoaa. Suositukseni on pudottaa painoa 250–750 grammaa viikossa, jotta elintapojen muutos olisi pysyvä.

Onko sinulla jäsenyys, jossa on 12 kuukauden sitoumusaika? Silloin jäsenyyteesi sisältyy PT Start. Lue täältä, mikä PT Start on ja miten se toimii!