Pudota painoa ruokavalion ja kuntoilun avulla

Liikkuminen ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä sekä terveyden että painon kannalta. Säännöllisen liikunnan ja ravinteikkaan ruokavalion yhdistäminen on ehdottomasti paras keino painon pudottamiseen. Ajatus on kuitenkin syytä pitää mukana. Paino voi hyvinkin nousta, kun aloittaa treenaamisen. Treenillä voi saavuttaa oikeat tulokset, kunhan toimii alusta asti fiksusti.
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

Ihminen on luotu liikkumaan

Fyysinen aktiivisuus lisää energiankulutusta sekä liikkuessa että levossa, koska suurempi lihasmassa kuluttaa enemmän energiaa niin liikunnan kuin levon aikana. Silloin paino on helpompi pitää kurissa, ja tarvittavan ruoan määrää on helpompi hallita. Ihminen on luotu liikkumaan paljon arjessa. Liikuntaa tarvitaan vähintään minimimäärä, jotta ravinnonsaantia on mahdollista hallita. Kaikki liikkuminen lasketaan, joten kävele tai pyöräile töihin, käytä seisomapöytää tai kävelypöytää ja nosta pulssia voima- ja kuntoharjoittelulla muutaman kerran viikossa.

Vältä ylikompensointia

On helppo tuntea itsensä ylpeäksi hyvän treeniviikon jälkeen – ja vieläpä aivan oikeutetusti. Yhtä helppoa on syödä viikon aikana kulutetut kalorit takaisin yhden viikonlopun aikana, joka on täynnä juhlia, jälkiruokia ja TV:n edessä löhöilyä. Siksi kannattaa välttää syöpöttelypäiviä. Arkipäivinä kannattaa pitäytyä kestävällä tasolla. Silloin on helpompi syödä hyvin myös viikonloppuisin.

Älä lisää aterioita treenien vuoksi

Inspiroidu ravinnosta

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio pitää yllä kehon hyvinvointia, antaa energiaa arkeen ja treeniin sekä auttaa palautumisessa ja tulosten saamisessa.

Jos tavoitteesi on pudottaa painoa, suunnittele treenaaminen niin, että se sopii ruokailuaikatauluusi. Vältä aterian lisäämistä treenin edelle tai sen jälkeen. Silloin nettovaikutus voi olla, että saat enemmän kaloreita kuin kulutat. Syö yhtä paljon kuin jos et olisi treenannut. Treenaa ennen aamiaista, lounasta, illallista tai välipalaa, jonka olit joka tapauksessa aikonut syödä.

Syö suurin ateria treenin jälkeen

Jos haluat ehdottomasti hemmotella itseäsi jollakin makealla, se on parasta tehdä kovan treenin jälkeen. Tuolloin elimistön on helpointa käsitellä nopeita hiilihydraatteja, ja insuliiniherkkyys on korkealla. Päivän suurin ateria kannattaa sekin syödä kovan treenin jälkeen. Näin treenistä saa tuloksia ja lihakset kasvavat tarvitsematta pitää energiatasapainoa positiivisena, jolloin paino nousisi.

Proteiini on tärkeintä

Lihasmassan ja vahvuuden kehittäminen ja kiinteyttäminen edellyttävät runsaasti lihasten kasvua edistävää proteiinia sisältävää ruokavaliota. Proteiinissa on myös vähän kaloreita, ja se täyttää hyvin. Siksi proteiinia kannattaa syödä jokaisella aterialla (noin 3–4 tunnin välein), jotta lihasmassan lisäämisen, kylläisyyden tunteen ja painonpudotuksen voi maksimoida.