Liikkuvuus paremmaksi FLX-tunneilla

Monet luulevat, että täytyy olla varsinainen käärmeihminen voidakseen osallistua FLX-tunneille. Väärin. FLX sopii kaikille – etenkin heille, jotka tuntevat olevansa hieman kankeita.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

FLX EI OLE JOOGAA

Tukholmassa Globenin lähellä sijaitsevan SATS Slakthuset -liikuntakeskuksen katto on monta metriä korkea. Tummien tammisten kattopalkkien alla muutama lihaksikas mies tekee maastavetoja suurilla painoilla. Keskuksen perimmäisessä nurkassa pienessä huoneessa Frida Wictor valmistautuu aamupäivän FLX-tunnin vetämiseen. Hän on asettanut hiuksensa spiraalin muotoiselle, monimutkaiselle letille ja säätää parhaillaan äänenvoimakkuutta äänentoistolaitteistosta samalla, kun osallistujia lipuu saliin.

– Olen ollut FLX-ohjaaja nyt puolentoista vuoden ajan, Frida sanoo venytellen ja vetäen hieman käsivarttaan.


Ovatko takareidet jäykät, väsyttääkö rintarangasta ja niskasta, istutko paljon töissä? FLX-tunnilla työstetään koko vartaloa ja tarjotaan mahdollisuus keskittyä erityisen paljon yleisiin ongelma-alueisiin, kuten takareisiin, lantioon ja takamukseen.


Kuten useimmat ELIXIAn ryhmäliikuntatunneista, myös FLX on suunniteltu niin, että se sopii kaikille. Fridan mielestä jotkut osallistujista arvostavat kuitenkin erityisesti yhtä FLX:n piirrettä.

– Tämä ei ole joogaa. Emme käytä joogatermejä emmekä keskity hengitystekniikkaan ja muuhun sellaiseen.

Juuri tästä FLX-tunnille osallistuva Elisabet Källström pitää. Hän on käynyt FLX-tunneilla jo lähes kolmen vuoden ajan.

– Haluan harrastaa jotain sellaista, joka auttaa parantamaan liikkuvuutta, enkä oikein pidä joogasta. Se on vähän liikaa. Mutta tämä on hyvä. Tämä on välijuttu. Minä juoksen vähän, harrastan Crosstrainingiä ja pyöräilen paljon. Ja FLX parantaa liikkuvuuttani.

Salin perällä Madeleine Eklöf asettaa treenimaton jalkojensa eteen. Kuten useimmat päivän osallistujista, hän on tullut tunnille, jotta saisi vartalostaan notkeamman ja sutjakamman.

– Aloin käydä FLX-tunneilla, koska olin todella kankea. FLX toimii todella hyvin, joten käyn tunnilla pari kertaa viikossa.

SLOW MOTION

Nyt tunti on käynnissä. Frida saa kaikkien salissa olevien täyden huomion, ja aluksi osallistujat venyttelevät käsivarsiaan samaan tapaan kuin monet venyttelevät aamulla juuri herättyään. FLX:n tärkeimpiä elementtejä on liikkuvuuden lisääminen alueella, jota Frida sanoo "Office-paketiksi" eli niissä lihaksissa ja nivelissä, jotka ovat passiivisia tuolilla istuttaessa. Monet tämän päivän osallistujista käyttää nimittäin lounastaukonsa FLX-tuntiin, sillä treeni kestää vain 30 minuuttia.

Hetken kuluttua liikesarja laajenee käsivarsista ja ylävartalosta koko vartaloon, mutta kaikki tehdään rauhallisesti ja hitaasti. Frida antaa ohjeita rauhallisella äänellä. Kaikki noudattavat ohjeita, jotkut sulkevat silmänsä.

EI VÄSYTTÄVÄÄ

Entä miltä olo tuntuu FLX-treenin jälkeen?

– Notkealta ja sutjakkaalta, Elisabeth sanoo. Vartaloni tuntuu notkealta, mutten tunne oloani oikeastaan ollenkaan hikiseksi.

Tarkoitus onkin, ettei FLX väsytä.

– Monet käyvät FLX-tunnilla lämmittelynä tai jonkin muun treenin jälkeen jäähdyttelemään ja venyttelemään, Frida sanoo.

Riippumatta siitä, haluatko hieman notkeammat ja kimmoisammat lihakset tai parantaa liikkuvuuttasi, FLX-tunneilla kannattaa käydä säännöllisesti. Sitä varten ei kuitenkaan tarvitse olla mikään käärmeihminen.