Selkäkipuja? Vaihda pillerit joogaan!

Lähes kaikilla ihmisillä on elämänsä jossain vaiheessa selkäkipuja. Alaselän kivut ovat yleisin sairauspäivärahan maksuperuste esimerkiksi Norjassa, mikä kertoo ongelman laajuudesta. Selkä on tukirunkomme, joka suojelee hermoja ja on tärkeä hengitykselle! Ei siis mikään ihme, että kivut häiritsevät helposti elämää. Valitettavasti monen on vaikea löytää kipuihin tehokasta hoitomuotoa. Onkin hyvä tietää, että joogalla on kipuihin todistettu vaikutus.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

The Science

Yhdessä tämän tutkimusalan suurimmista tutkimuksista 101 henkilöä, joilla oli selkäkipuja, jaettiin joogaryhmään, treeniryhmään ja lukuryhmään (Sherman et al. 2005). Ennen interventioita ja niiden jälkeen tehtiin mittauksia, joiden tuloksia vertailtiin. 

Kävi ilmi, että joogaryhmän osallistujat kokivat oireidensa vähentyneen merkittävästi verrattuna kahteen muuhun ryhmään. Vielä kiinnostavampaa oli ehkä se, että jooga auttoi vähentämään lääkkeiden käyttöä! Näitä tuloksia tukevat myös monet muut tutkimukset (Tekur et al. 2010Williams et al. 2005).

Jooga vs. treenaaminen

Vaikka edellä mainitut tutkimukset pohjautuivat eri joogalajeihin, kaikkiin interventioihin sisältyi laaja valikoima erilaisia joogaliikkeitä. Niissä käytettiin muun muassa meditaatiota, pranayamaa (hengitysharjoituksia), rentoutustekniikoita, asanoita (fyysisiä liikkeitä) ja joogafilosofiaa (yamaa ja niyamaa).

Tämä osoittaa, että jooga on erilaista kuin perinteinen treenaaminen, koska se kattaa laajan valikoiman harjoituksia sekä keholle että mielelle. Tutkimukset osoittavat, että jooga on parempi selkäkipujen hoitomuoto kuin treenaaminen.  

Syytä siihen, miksi näin on, ei tiedetä varmuudella.

Puhtaasti fyysiseltä kannalta uskon joogan parantavan ryhtiä, mikä vähentää kipuja. Joogassa toisin sanoen opitaan latomaan selkänikamat uudelleen päällekkäin. Luonnolliset kaareumat (kyfoosi ja lordoosi) säilyvät, ja päätä opitaan kannattelemaan jännittämättä, jolloin niskalihakset saavat lepoa. Lisäksi tietoisuus arjessa saattaa lisääntyä. Tuoli saattaa vaihtua seisomatyöpöytään töissä tai hartiat opitaan rentouttamaan näytön edessä istuttaessa.

Vaihda pillerit joogaan

Tutkimukset puhuvat selkeää kieltään syystä riippumatta: jooga vähentää selkäkipuja. Lähes kaikki kärsivät selkäongelmista jossain vaiheessa elämäänsä, minkä vuoksi toivon, että mahdollisimman moni saa tietää joogasta toimivana hoitovaihtoehtona. Lisäksi toivon, että joogasta tehtäisiin tutkimuksia ennaltaehkäisevänä hoitona. Tällä hetkellä tutkimuksia ei vielä ole, mutta niillä olisi varmasti tilausta nyky-yhteiskunnassa.