Åsa Fornander: Tanssiminen kannattaa!

Åsa Fornander ei ole vain erinomainen tanssija, hän on myös merkittävä tanssikonseptien kehittäjä. Pääsimme keskustelemaan hetkeksi Love2Dance luojan kanssa asiasta, josta hän pitää kaikkein eniten: nimittäin tanssista!
SATS
Kategoria
Jäsenemme

Oma tanssin kuningattaremme "Dancing Queen" Åsa Fornander on ollut ohjaajana ELIXIAlla jo 12 vuotta. Tänä aikana hän on kehittänyt omia konsepteja, kouluttanut satoja ohjaajia sekä järjestänyt tanssi- ja harjoittelumatkoja New Yorkiin.  

Hei Åsa! Mikä tanssimisessa on hauskaa?

-

Tanssi on aivan parasta. Voi vain laittaa musiikin soimaan ja liikkua tunteen mukaan. Tanssiminen saa koko kehoni iloiseksi! Monet sanovat minulle sen olevan paras treenimuoto, koska heillä on niin hauskaa, etteivät he edes huomaa treenaavansa! Tunnin lopussa sen tosin kyllä huomaa, kun väsy alkaa painaa, hah-hah.

Mitä kehossa tapahtuu tanssiessa?

-

Se riippuu siitä, mitä tanssia tanssii ja miten treeni on koottu, mutta tanssi on kuntoharjoittelua, tekniikkaa, vartalonhallintaa ja ryhtiä. Tanssia ei käytetä terapiamuotona turhan takia. On saatu aika paljon tutkimustietoa, jonka mukaan siitä on apua masennukseen, ahdistukseen, stressiin ja keskittymisvaikeuksiin. Tanssi on yksinkertaisesti ”parantavaa”. Lisäksi liikkuminen ja musiikki saavat endorfiinin virtaamaan, joten tanssi on aivan lyömätön.

Millaisia tuloksia tanssitreenillä voi odottaa saavansa?

-

Se riippuu tietenkin siitä, miten tunti on koottu, mutta useimmat tanssitreenit ovat hyvää kuntoharjoittelua, eli niillä saa kunnon kohoamaan. Tanssissa käytetään koko kehoa, joten tanssiessa saa aika paljon keskivartalon treeniä ja vartalonhallinnan treeniä, josta on hyötyä myös kaikkeen muuhun treenaamiseen.

Tanssijan vartalo on tunnetusti hoikka ja hyvännäköinen – voiko odottaa saavuttavansa sellaisen tanssimalla?

-

Tanssimalla saa ehdottomasti hyvän kunnon, mutta uskon ennen kaikkea geenien vaikuttavan lopputulokseen. Tanssi antaa hyvän itsetunnon ja ryhdin, mutta ammattitanssijat, etenkin balettitanssijat, saavat usein työpaikkansa vartalotyyppinsä perusteella. Treenaaminen toki tuo geenien parhaita puolia esiin. Tanssijoilla on usein vahva ja hyvin urheilullinen vartalo.

Voiko joskus olla liian myöhäistä oppia tanssimaan?

-

Ei. Ehdottomasti ei. Kaikenikäiset voivat tanssia ja tanssimisen tavoitteet voi asettaa omien edellytysten mukaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tanssiminen saadakseen iloa, voidakseen hyvin ja saadakseen liikuntaa.

Miten aloittelija voi ottaa ensimmäisen askeleen tanssin maailmaan?

-

Aloittelija voi yksinkertaisesti varata tunnin suoraan tai valmistautua hieman enemmän tutustumalla Online Training -tunteihin kotona. Verkossa on useita treenitunteja, joiden avulla voi harjoitella itsekseen. Niistä saa käsityksen siitä, mitä on odotettavissa, ja niiden avulla voi olla helpompi päättää, millainen tanssitunti sopii itselleen parhaiten.

Onko Streetdance vaativampaa kuin muut tanssit?

-

Ei, mutta tyyli on toki hieman erilainen, jos sitä vertaa tavallisiin kuntotanssitunteihin, mistä syystä se ehkä koetaan vaikeammaksi. Jos ei ole koskaan aiemmin ollut vastaavalla tunnilla, voi tuntua siltä, että kaikki muut oppivat koreografian nopeasti ja että itse jää jälkeen.

Mitä on tärkeintä ottaa huomioon uutena tulokkaana tanssitunnilla?

-

Sanoisin, että tahti ja rytmi ovat tärkeimmät. On tärkeää, että kaikki liikkuvat suunnilleen samanaikaisesti salissa. Jos suorittaa askeleet oikein, mutta väärään tahtiin, salissa ei ole harmoniaa, mikä häiritsee ja stressaa sekä ohjaajia että muita osallistujia. Silloin myös muihin törmäämisen ja loukkaantumisen riski on suurempi.

Mihin aloittelijan kannattaa sijoittautua salissa?

-

Johonkin keskelle. Eturivissä voi kokea paineita pysyä mukana. Takarivistä ohjaajan näkee liian huonosti. On tärkeää nähdä ohjaaja ja että edessä on muita, joita voi seurata.

Millaiset vaatteet sopivat tanssitunnille?

-

Mukavat vaatteet! Mitään pukeutumista määrittelevää pukukoodia ei ole. Jokaisen oma asia on, laittaako tiukat vai löysät vaatteet päälleen. Kengissä on hyvä olla hyvä iskunvaimennus ja juoksukenkiä on syytä välttää. Joillakin tanssitunneilla, esimerkiksi jazz-tanssitunneilla, voi olla paljain jaloin. Silloin saa harjoitusta jalkojen liikkuvuudelle ja voima ja tasapaino kehittyvät paremmin. Streetdance- ja Love2Dance-tunneilla on hyvä olla kengät, koska niillä jalkoihin kohdistuu paljon painetta ja saatetaan myös hyppiä. Voihan myös käydä niin, että osallistujat tallovat toistensa jaloille, ja silloin on tietenkin hyvä olla kengät jalassa.

Onko ELIXIAlla kokeneemmille tanssijoille suunnattuja tunteja?

-

Streetdance ja Jazz ovat hieman vaativampia ja hauskempi haaste tottuneemmille tanssijoille. Mutta kaikkia tanssitunteja voi suorittaa omalla tasollaan. Toisin sanoen voi keskittyä liikkeisiin yksityiskohtaisesti ja hioa tekniikkaa. Kokenut tanssija tietää usein, miten voi saada enemmän haastetta vaihtelemalla. Tietenkin voi myös kokeilla ja tanssia parhaiten omaan tyyliin ja tasoon sopivan ohjaajan tunneilla.  

Onko helpompi oppia uusia tanssimuotoja, kun on oppinut jonkin tanssin?

-

Jos on oppinut jonkin tanssin, on helpompi napata kiinni muiden tanssimuotojen rytmistä ja koreografiasta. Vartalonhallinnan, musiikin tajun ja koreografian oppimisen kautta voi päästä pitkälle. Aivan kuten kuntosalitreeneissä, tanssitreeneissäkin treenataan kykyä kehittyä.

Miten ELIXIAn eri tanssitunnit eroavat toisistaan?

-

Zumba on onnistunut erinomaisesti saamaan liikkeelle sellaiset, jotka eivät ehkä pidä niin kovin paljon treenaamisesta, eivätkä ole kokeilleet ryhmässä harjoittelua. Minä luokittelisin Zumban aloittelijoille sopivaksi. Zumba-tunneilla treenataan kappale kappaleelta, joten niillä ei tarvitse muistaa pitkiä koreografioita.

Streetdancessä sen sijaan rakennetaan pitempi koreografia, joka täytyy muistaa.  Minä käytän samaa koreografia neljän viikon ajan samojen kappaleiden kanssa, ennen kuin vaihdan koko yhdistelmän ja kappaleet. Muut ohjaajat saattavat käyttää samaa koreografia pitempään tai vaihtaa osia siitä.

Dance Aerobicsissa ja Dance Stepissä painotetaan enemmän tehoa kuin koreografiaa. Ne ovat treenejä, jotka saavat sykkeen ja kunnon kohoamaan hieman enemmän kuin muilla tunneilla, joilla keskitytään enemmän tanssiin.

Miten eri tuntien koreografiat luodaan?

-

Se vaihtelee, mutta esimerkiksi Love2Dance-tunteja varten ohjaajat saavat videon, jolla on pitkä koreografia, jonka pohjalta he laativat treenitunnin. Tämän ansiosta tunneille osallistuvat tunnistavat liikkeet, mutta tunnit eivät ole täysin samanlaisia eri liikuntakeskuksissa ja eri ohjaajilla.

Les Mills -tuotteissa, esimerkiksi BodyJamissä, koreografia on tismalleen samanlainen kolmen kuukauden ajan ohjaajasta riippumatta. Jos ohjaaja vetää omaa ”freestyle-tuntia”, hän laatii tunnin itse. Minulla on tapana laatia koreografia kappaleen mukaan, mutta jokainen ohjaaja toimii tavallaan.

Millaisia tanssitreenejä ELIXIAlla on verkossa?

-

Verkossa on Love2Dance-, Streetdance- ja Latin-tunteja, ja Barre lasketaan myös tanssitreeniksi.

Mitä Barre on?

-

Barressa treenataan balettitankoja käyttäen. Se on yhdistelmä balettia, pilatesta ja toiminnallista treeniä. Tunneilla ei käytetä koreografiaa, vaan kyse on enemmän tanssijoille suunnatusta treenistä. Barresta on tullut todella suosittua viime vuosina, se on todella suosittu trenditreeni, joka syntyi Yhdysvalloissa.

Valikoimassa on myös Barre Toning. Mitä eroa Barrella ja Barre toningilla on?

-

Barre Toning on 30 minuutin treeni. Siinäkin treenin aikana seistään balettitangon vieressä, mutta sen lisäksi käytetään myös käsipainoja ja treenissä painotetaan enemmän voimaa.

Sinä olet kehittänyt Love2Dance, eikö niin? Miten sait konseptin ELIXIAlle?

-

On ihan mahtavaa, että Love2Dance otettiin ELIXIAlle! Konsepti oli olemassa noin kaksi vuotta, ennen kuin ELIXIA otti sen valikoimiinsa. Kävimme melko pitkät keskustelut siitä, mutta lopulta se meni läpi ja sitten järjestimme koulutuksia ohjaajille Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Treenejä alettiin järjestää tammikuussa 2016.

Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta välttää loukkaantumisen tanssiessa?

-

On tärkeää treenata järkevästi. Vaikka koreografiatunneilla olisi kuinka hauskaa tahansa käydä, niitä olisi hyvä täydentää lihasvoimaa kehittävillä treeneillä, kuten Barrella, pilateksella, joogalla tai kuntosaliharjoittelulla.

Mitä hyötyä voimaharjoittelusta on tanssijalle?

-

Kannattaa aina treenata niitä kehon alueita, jotka kaipaavat vahvistusta ja joiden treenaamisesta on hyötyä siinä, mistä todella pitää, tässä tapauksessa tanssimisessa. Monissa tanssilajeissa tarvitaan vahvoja selkä- ja jalkalihaksia, joten silloin tanssitreenejä kannattaa täydentää niitä kehittävällä voimaharjoittelulla.

Mikä on parasta tanssiohjaajana työskentelemisessä ELIXIAlla?

-

On todella kivaa ohjata suurta ihmisryhmää. Samassa ryhmässä voi olla niin uraohjuksia ja vanhempainvapaalla olevia vanhempia kuin opiskelijoitakin – taustalla ei ole mitään väliä tanssisalissa. Kaikki ovat siellä samoilla ehdoilla treenivaatteissa tanssiakseen, hikoillakseen ja pitääkseen hauskaa yhdessä musiikin tahtiin. Kaiken muun voi unohtaa hetkeksi. Se on todella antoisaa ja hauskaa!