Hyvä tietää hiilihydraateista

Oletko ajatellut vähentää hiilihydraattien osuutta ruokavaliossasi? Silloin tarvitset ensin tietoa erilaisista hiilihydraattityypeistä. Joitain niistä kannattaa vähentää ruokavaliostaan. Toisia ei.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

HYVÄT JA HUONOT HIILIHYDRAATIT

Ihmiset, jotka haluavat pudottaa painoa, kokeilevat usein hiilihydraattien pois jättämistä ruokavaliostaan. Se on puoliksi hyödyllistä ja puoliksi haitallista. Ruokavaliosta kannattaa vähentää makeisia, virvoitusjuomia, leivonnaisia ja muita turhia elintarvikkeita, joiden kaikki tietävät olevan turhia ja jotka koostuvat suurimmaksi osaksi lisätystä sokerista. Terveyden kannalta on hyvä vähentää myös valkoista leipää, valkoista pastaa ja valkoista riisiä.

SUOLISTON BAKTEERIT VAIKUTTAVAT SEKÄ TERVEYTEEN ETTÄ PAINOON

Entä muut hiilihydraatit? Miksi niiden syöntiä pitäisi vähentää? Juurekset, pavut, linssit, karkea, makeuttamaton ruisleipä, kaurahiutaleet ja hedelmät ovat kaikki erittäin hyödyllisiä elintarvikkeita. Niistä saa kuitua ja paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, joita sekä kehomme että vatsan hyvät bakteerit tarvitsevat. Suoliston bakteerit vaikuttavat sekä terveyteen että painoon. Sellaisille ihmisille, jotka kokevat syövänsä helposti liikaa hiilihydraatteja, on vain hyväksi syöpötellä porkkanatikuilla ja pavuilla. Jos niitä sattuu tekemään mieli.

Inspiroidu ravinnosta

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio pitää yllä kehon hyvinvointia, antaa energiaa arkeen ja treeniin sekä auttaa palautumisessa ja tulosten saamisessa.

AIHEUTTAVATKO NYKYISET RAVITSEMUSSUOSITUKSET YLIPAINOA?

Keskustelua hiilihydraattien hyödyllisyydestä pitäisi monipuolistaa. Väestön nykyiset ylipaino-ongelmat tuskin johtuvat Elintarviketurvallisuusviraston suosituksista syödä kuitupitoisia hiilihydraatteja. Ylipainoisuus on lisääntynyt, koska syömme huonommin ja liikumme vähemmän. Olemme pulskistuneet yksinkertaisesti siksi, ettemme noudata Elintarviketurvallisuusviraston neuvoja. Elintarviketurvallisuusvirasto ei ole koskaan kertonut makeisten tai sen enempää valkoisen leivänkään olevan hyväksi . Suurin konna on pikaruoan, virvoitusjuomien ja makeisten runsas saatavuus. Ruokakaupassa kannattaa käydä kylläisenä – myös verkkoruokakaupassa – eikä kotiin kannata ostaa mitään turhaa syötävää. 

LCHF JA PAINON PUDOTTAMINEN

Usein kuulee puhuttavan hiilihydraattien pois jättämisestä ja että rasvaa pitäisi syödä paljon. Tällainen ruokavalio on niin sanottu LCHF (low-carb-high-fat) -ruokavalio. Tässäkin asiassa keskustelun pitäisi olla monivivahteisempaa. Oikeanlainen rasva on elintärkeää meille, mutta miksi kurkkuunsa pitäisi kaataa myös kermaa ja kookosöljyä, jotka eivät sisällä hyödyllisiä rasvahappoja? Rasvaista kalaa, pähkinöitä, avokadoa ja kasviöljyjä kannattaa syödä kohtuullisesti. Näistä rasvoista pitävät myös suoliston hyvät bakteerit. Huonot bakteerit pitävät sen sijaan tyydyttyneistä rasvahapoista. Jos haluaa pudottaa painoa, kalorien määrää täytyy pudottaa aiempaan verrattuna. Tässä millaisten tahansa rasvojen runsas syöminen ei todellakaan auta. Rasvassa on eniten kaloreita grammaa kohden.

PUDOTA PAINOA – JA PIDÄ SE POISSA

Viimekädessä painonpudotuksessa ratkaisevaa on se, sisältääkö ruokavalio vähemmän kaloreita kuin aiempi ruokavalio, ja se, tuntuuko ruokavalio kestävältä. Jollekin voi sopia LCHF:n kevyt versio, jossa säilytetään hyödylliset, kuitupitoiset hiilihydraatit, mutta jossa hiilihydraattien kokonaissaanti on kuitenkin alhainen. Voi myös olla niin, että ruokavalio koostuu suurelta osin hyvälaatuisista hiilihydraateista ja vain pienestä määrästä rasvaa. Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä, eikä mikään ruokavalio sovi siksi kaikille.

HIILIHYDRAATTEJA KÄYTETÄÄN PÄÄASIALLISENA ENERGIANLÄHTEENÄ KORKEATEHOISESSA KUNTOILUSSA

Me kaikki tarvitsemme vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja rasvoja sekä proteiinia. Tarvitsemme myös hiilihydraatteja jaksaaksemme kuntoilla, koska juuri hiilihydraatteja käytetään pääasiallisena energianlähteenä korkeatehoisen kuntoilun aikana. Jos treenaat, voi olla yksinkertaisesti hyvä noudattaa voimassa olevia kansallisia ravitsemussuosituksia.