Näin onnistut pitämään uudenvuodenlupauksesi

Treenaamisen aloittaminen, painon pudottaminen ja karkkilakko. Nämä ovat kolme yleisintä uudenvuodenlupausta, jotka monet suomalaiset yrittävät pitää. Ravitsemusneuvojamme listaa viisi yleistä uudenvuodenlupausta ja antaa vinkkejä siitä, miten niiden pitämisessä voi onnistua.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Tammikuu on alkanut, ja ELIXIAlla se tarkoittaa täysiä ryhmäliikuntatunteja ja hyvin kiireisiä personal trainereita. Mutta jo helmikuussa monilla jäsenillä käynnit alkavat harveta. Silloin motivaatio alkaa monilla olla vähissä. Oletko aiemmin yrittänyt pitää uusia, terveellisiä uudenvuodenlupauksia onnistumatta siinä kuitenkaan? Ravitsemusneuvojamme antaa vinkkejä, joiden avulla voit onnistua pitämään lupauksesi – kerrankin.

5 TERVEELLISTÄ UUDENVUODENLUPAUSTA JA MITEN ONNISTUT PITÄMÄÄN NE

1. Lupaan aloittaa treenaamisen Tee näin: Hyvä! Jos et ole viime aikoina treenannut säännöllisesti, kannattaa aloittaa kahdella treenikerralla viikossa. Lisää treenikerrat kalenteriin harkiten ja pidä niitä yhtä tärkeinä kuin tärkeää kokousta. Mikäpä olisi loppujen lopuksi tärkeämpää kuin oma terveytesi? Treenaamattomuudesta on se hyöty, että alussa saa tuloksia nopeammin tarvitsematta edes treenata kovin kovaa. Treenaaminen kannattaa aloittaa rauhallisesti, ettei motivaatio häviä ja jotta kroppa ehtii tottua treenaamiseen. Alussa juoksumatolla hölkkääminen voi riittää, joten aloita intervalliharjoitukset ja tehokkaammat treenit vasta myöhemmin. 

Jos tavoitteiden asettaminen treenaamisellesi motivoi sinua, aseta niitä! Jos sen sijaan tavoitteet stressaavat sinua ja treenaat "vain" voidaksesi hyvin, treenaa tunteen mukaan ja harrasta vain sellaista liikuntaa, joka on mielestäsi hauskaa!

2. Lupaan pudottaa painoaTee näin: Painon putoaminen edellyttää, että ruokavalion kalorimäärä alenee. Itseään ei kuitenkaan pidä pitää nälässä. Jos syöt usein karkkia tai jälkiruokia tai juot virvoitusjuomia tai jotain muuta, minkä oikeastaan tiedät sisältävän varsin vähän ravintoaineita, vähennä tyhjien kalorien saantia ja korvaa ne jollain terveellisemmällä. Pelkästään tämä muutos voi ehkä riittää. Jos sinun täytyy pienentää annoksia saadaksesi laskettua kalorimäärää ja pelkäät, ettet tule kylläiseksi, korvaa puolet ruoasta täyttävillä kasviksilla, kuten parsakaalilla, porkkanalla, paprikalla ja herneillä. 

Nämä kaksi ruokavaliomuutosta ovat ehdottomasti tärkeimmät, jotta paino alkaa pudota. Jos haluat lukea lisää ruokavaliosta painonpudotuksen yhteydessä, suosittelemme lukemaan artikkelin 10 ruokavaliovinkkiä painonpudotukseen.

3. Lupaan lopettaa karkin syömisenTee näin: Tämä on hyvä tavoite riippumatta siitä, haluatko pudottaa painoa vai "vain" voida paremmin. On hyvä tietää, että on helpompi aloittaa kuin lopettaa jotain. Voisitko kuvitella korvaavasi karkit eksoottisilla hedelmillä, vihannesvartailla ja rahkalla tai kermaviilillä tai ehkä kupillisella herkullista teetä? 

Kaupassa kannattaa käydä kylläisenä, eikä kotona kannata pitää karkkia, jotta onnistuisit pitämään uudenvuodenlupauksesi. Tee myös päätös, ettet syö lainkaan karkkia, ettei sinun tarvitse tehdä päätöstä erikseen joka kerta, kun sinulle tarjotaan karkkia. 

4. Lupaan lisätä arkiliikunnan määrääTee näin: Tämä on erittäin hyvä tavoite riippumatta siitä, treenaatko säännöllisesti vai et. Jaa arkiliikunta kolmeen osaan, joista ensimmäinen on työmatkaliikunta. Voitko kulkea työmatkat kävellen tai pyörällä? Ehkä voit jäädä pois kyydistä yksi pysäkinväli aiemmin, jos käytät joukkoliikennettä, tai jättää auton vartin kävelymatkan päähän työpaikasta? 

Toinen osa koskee työpaikkaliikuntaa. Jos teet istumatyötä, välillä kannattaa tehdä töitä seisten ja kävellen. Lisäksi kannattaa tehdä lyhyt taukojumppasarja kerran aamupäivällä ja kerran iltapäivällä. 

Kolmas osa koskee arkiliikuntaa, joka kattaa kävelylenkit, puutarhatyöt ja kotitaloustyöt, joissa syke nousee kohtuullisesti. Jos haluat tietää enemmän arkiliikunnasta, lue artikkeli Hyvään kuntoon arkiliikunnalla.

5. Lupaan opetella seisomaan käsilläTee näin: Jos olet treenannut säännöllisesti jo pitkään, voi olla kiva asettaa haastavampia tavoitteita. Käsinseisonta vaatii sekä voimaa että liikkuvuutta etenkin selässä, olkapäissä ja käsissä. Aloita liikkuvuussarjalla, joka notkistaa rintarankaa, olkapäitä ja ranteita. Käsinseisontaa kannattaa harjoitella mieluummin kymmenen minuuttia päivässä kuin tunnin ajan kerran viikossa. Näin kannattaa toimia, jotta kädet saa totutettua vähitellen kuormitukseen ja koska hermosto oppii nopeammin sellaista, mitä tehdään usein. 

Lisää käytännön vinkkejä käsinseisontaan saa lukemalla artikkelin Näin opit seisomaan käsilläsi tai ottamalla yhteyttä sellaiseen ELIXIAn Personal Traineriin, joka osaa seistä käsillä.