Punajuuri - suorituskyvyn parantaja!

Punajuuren suosio nousee, eikä vain siksi, että se on hyvää pienen voinokareen kanssa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se tuottaa myönteisiä tuloksia kestävyysurheilun kanssa. Mikä punajuuressa tekee siitä suorituskykyä parantavan ja kuinka paljon sitä tarvitaan, jotta se vaikuttaa?
Rebecca Hammel
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Useimmat huippu-urheilijat varmasti tiesivät tästä jo, mutta nyt viesti on saavuttanut myös tiedostavat kuntoilijat, ja punajuuren kulutus on lisääntynyt. Punajuuren myönteiset vaikutukset tulevat nitraatista, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi ja edelleen typpioksidiksi.

MIKSI PUNAJUURI PARANTAA KESTÄVYYTTÄ?

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että typpioksidi auttaa laajentamaan verisuonia, mikä puolestaan lisää veren virtausta lihaksiin ja aivoihin. Tämän on osoitettu vaikuttavan myös mitokondrioihin siten, että ne tarvitsevat vähemmän happea energiantuotannossaan. Tämä yhdistelmä parantaa sekä kestävyyttä että nopeutta kestävyysurheilussa, kuten juoksussa, pyöräilyssä, triathlonissa ja hiihdossa.

Enkö voisi vain syödä jotain muuta nitraattia sisältävää, kuten mangoldia ja pinaattia?

Mahdollisesti, mutta useimmat tutkimukset on tehty nimenomaan punajuuresta, ja siksi kirjoitan siitä.

Kuinka paljon mehustettua punajuurta täytyy juoda ja milloin?

Useimmat tutkimukset perustuvat 0,5–1 litraan tiivistämätöntä punajuurimehua noin kaksi tuntia ennen treeniä tai kilpailua. Jos vaikutus halutaan maksimoida, tutkimukset ovat osoittaneet, että joka päivä pitää juoda sama määrä yhden viikon ajan ennen kilpailua tai treeniä ja sitten viimeinen annos noin kaksi tuntia ennen kilpailua tai treeniä. Tätä pienemmillä annoksilla ei ole havaittu tuottavat samanlaisia myönteisiä vaikutuksia.

Voit siis joko juoda 0,5–1 litraa tiivistämätöntä punajuurimehua tai tiivistettyä mehua noin 1 desilitra shottina. Monet valitsevat mieluummin shotin kilpailua edeltävän suuren nesteensaantimäärän vuoksi; litra punajuurimehua päivässä. Tiivistemehuja löytyy useimmista luontaistuotekaupoista. 

HUOM!  VÄLTÄ SYLKÄYSEMISTÄ JA SUUN HUUHTELEMISTA MEHUN JUOMISEN JÄLKEEN. PUNAJUUREN MUUTTUESSA SUPERVOIMIKSI SAAT SUUHUN NITRIITTIÄ, JONKA VOIT NIELLÄ SYLJEN MUKANA.