Saako gluteeniton ruokavalio kaikki voimaan paremmin?

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on trendikkäämpää kuin koskaan aiemmin. Gluteenin, joka on vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä proteiini, sanotaan aiheuttavan vatsavaivoja, ylipainoa ja iho-ongelmia. Onko gluteenin pois jättämisestä kuitenkaan mitään hyötyä, jos ei ole keliaakikko?
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Mikä keliakia on?

Suomessa noin kahdella prosentilla väestöstä on keliakia eli gluteeni-intoleranssi. Keliaakikot eivät voi syödä gluteenia, sillä se tuhoaa suolinukan ja voi aiheuttaa muun muassa aliravitsemusta, väsymystä ja vatsavaivoja. Gluteeni on proteiini, jota esiintyy vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Kaura on luonnollisesti gluteenitonta, mutta se kontaminoituu usein, koska teollisuudessa käytetään usein samoja koneita muiden viljojen käsittelyyn. Valitse siksi gluteenittomia kaurahiutaleita, jos sinulla on todettu keliakia.

Diagnoosi tehdään terveyskeskuksessa verikokeella ja ohutsuolesta otettavalla koepalalla. On tärkeää saada oikea diagnoosi, jotta voi saada oikeaa apua. Suolinukka kasvaa takaisin ja sairaus on vaikeampi diagnosoida, jos gluteenin jättää pois ruokavaliosta. Älä siis noudata gluteenitonta ruokavaliota, jos olet menossa kokeisiin.  

Voiko olla yliherkkä gluteenille ilman keliakiaa?

Jotkut ihmiset näyttävät voivan olla yliherkkiä vehnälle ja gluteenille olematta kuitenkaan keliaakikkoja tai vehnäallergikkoja. Tämä ryhmä on todennäköisesti pieni ja lisätutkimuksia tarvitaan alalta, jotta syy ja diagnoosi voidaan varmistaa. Oireet ovat samankaltaisia kuin IBS:n (ärtyvän suolen oireyhtymän) oireet – esimerkiksi mahakipua ja turvotus. Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä oireet aiheuttaa ja onko gluteenilla sinänsä osuutta asiaan. Yliherkkyyden aiheuttaja voi olla jokin muu vehnän sisältämä ainesosa. Diagnoosia varten on ensin suljettava pois sekä keliakia että vehnäallergia. Vehnä-/gluteeniyliherkkyyden tapauksessa monilla kyse näyttää olevan määrästä. Toisin kuin allergian yhteydessä, monet sietävät vehnää/gluteenia pieninä määrinä. Henkilöillä, joilla on geneettinen alttius keliakialle (HLA-positiivisilla), yliherkkyys voi olla myös keliakian esiaste (1).

Gluteenittoman ruokavalion edut ja haitat

Onko gluteenittomasta ruokavaliosta jotain hyötyä, jos ei sairasta keliakiaa? Todennäköisesti ei. Gluteenin pois jättäminen ei paranna vointiasi, jos et ole herkkä gluteenille. Gluteenia sisältävien elintarvikkeiden välttämisen vaikutus riippuu siitä, mitä elintarvikkeita valitset. Jos jätät pois pullan perjantaikahveilta, vaikutus on tietenkin hyvä. Jos sen sijaan valitset gluteenittoman leivän makeuttamattoman ruisvoileivän sijasta aamiaiseksi, leivän GI on korkeampi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavat syövät enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja ja vähemmän kuituja (1). Tyydyttyneitä rasvahappoja pitäisi syödä vähemmän ja kuituja tarvitaan vatsan toimintaa, suolistobakteereja ja veren rasvoja varten. Keho ei tarvitse gluteenia, mutta on suositeltavaa syödä gluteenia sisältäviä ravintoaineita, kuten täysjyvää, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Vatsavaivojen muita syitä

Keliakian ja mahdollisen vehnä- tai gluteeniyliherkkyyden lisäksi vatsavaivoihin on muitakin syitä. Kyse voi olla stressistä, jolloin aivot lähettävät signaaleja maha-suolikanavan omaan hermostoon. Kyse voi olla myös IBS:stä, joka on usein myös stressiin liittyvää. IBS-potilas voi olla herkkä imeytymättömille hiilihydraateille. Yhteisnimitys näille hiilihydraateille on FODMAP, ja niitä on muun muassa vehnässä. Jos sinulla on usein vatsavaivoja, niiden syy on syytä selvittää, jotta voit saada oikeanlaista apua – olipa kyseessä keliakia, vehnäallergia, yliherkkyys gluteenille tai vehnälle, IBS tai muu maha-suolikanavan sairaus.