Syö näin, jos treenaat pudottaaksesi painoa

Treenaatko siksi, että haluat pudottaa painoa? Silloin myös ruokavaliolla on suuri merkitys, jotta voit onnistua tavoitteissasi.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Painon putoaminen edellyttää, että syöt vähemmän kuin kulutat. Helpointa on miettiä, miten voisit muuttaa nykyistä ruokavaliotasi. Syötkö suuria annoksia, vai santsaatko usein? Silloin on parempi täyttää lautanen täyttävillä kasviksilla, kuten paprikalla, parsakaalilla, keräkaalilla ja tomaatilla. Syötkö sopivan kokoisia annoksia, mutta hemmottelet itseäsi jälkiruoalla tai suklaalla hieman liian usein? Siinä tapauksessa kannattaa tehdä päätös, että saat nauttia parhaasta tietämästäsi herkusta 1–2 kertaa viikossa, tietenkin kohtuullisina määrinä.

Lose Weight Boot Camp

Onko tavoitteesi pudottaa painoa? Lose Weight Boot Camp -ryhmässä pääset haastamaan itseäsi ja polttamaan kaloreita päästen samalla eroon ylimääräisistä kiloista.

SYÖMINEN ENNEN TREENIÄ JA SEN JÄLKEEN, JOS HALUAT LAIHTUA

Syö pieni välipala 1–2 tuntia ennen treeniä, jotta saat energiaa sitä varten. Välipalaksi käy banaani tai lasillinen jogurttia tai maitoa. Tätä ennen olisi hyvä olla syönyt kunnon ateria 2–3 tuntia ennen välipalaa.

Treenin jälkeen kannattaa syödä taas kunnollinen ateria, jollaisen olisit syönyt joka tapauksessa ilman treeniäkin. Ateria olisi hyvä syödä 30 minuutin kuluessa. Jos menee pitempään, heti treenin jälkeen kannattaa syödä pieni välipala, joka sisältää sekä proteiinia että hiilihydraattia. Hyvä välipala on lasi maitoa ja banaani.

7 RUOKAVALIONEUVOA PAINONPUDOTUKSEEN

 • Syö säännöllisesti suunnilleen samoihin aikoihin. Se, kuinka usein täytyy syödä, on yksilöllistä, mutta monet voivat hyvin syödessään noin 3–4 tunnin välein.

 • Syö hitaasti, jotta ehdit tuntea kylläisyyden tunteen, joka tulee noin 15–20 minuutin kuluttua syömisen aloittamisesta.

 • Puolet siitä, mitä syöt päivän aikana, olisi hyvä olla vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Höystä aamupuuroa tai jogurttia marjoilla tai makeuttamatonta täysjyväruisleipää paprikarenkailla. Täytä puolet lounas- ja illallislautasesta täyttävillä vihanneksilla ja loput proteiinilla ja kuitupitoisilla hiilihydraateilla. Syö välipalaksi hedelmä, ettei ennen lounasta tai illallista tule aivan liian kova nälkä. Jos se ei riitä, voit syödä myös jotain proteiinia, kuten raejuustoa, rahkaa tai kananmunaa.

 • Ruokavaliossa on hyvä painottaa laadukkaita hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Ne täyttävät hyvin ja sisältävät paljon vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja:

  Kuitupitoisia hiilihydraatin lähteitä – makeuttamaton täysjyväleipä, kaurahiutaleet, ruokajyvät ja suurimot, kvinoa, juurekset, pavut ja linssit. 

  Proteiinin lähteitä – kana, kalkkuna, kala, kananmuna, meijerituotteet, pavut ja linssit.

  Rasva – rasvainen kala, avokado, pähkinät, rypsi- ja oliiviöljy.

 • Juo vettä ruokajuomana ja aterioiden välillä 1,5–2 litraa päivässä. Korkeatehoisen treenin yhteydessä olisi hyvä juoda 0,5–1 litraa tunnissa siitä riippuen, kuinka paljon hikoilee.  

 • Rajoita makeisten, jäätelön, leivonnaisten, virvoitusjuomien ja alkoholijuomien määrää. Niitä olisi hyvä välttää mieluiten kokonaan siihen asti, kunnes olet saavuttanut tavoitepainosi. Sen jälkeen voit hemmotella itseäsi 1–2 kertaa viikossa, esimerkiksi jälkiruoalla viikonloppuna tai kakkukahveilla sunnuntaina. Painonpudotuksen aikana ja mielellään sen jälkeenkin, kun olet saavuttanut tavoitepainosi, kannattaa mieluummin syödä jälkiruoaksi hedelmäsalaattia rahkan ja paahdettujen pähkinöiden kera. Kannattaa myös kokeilla juoda kupillinen hyvää teetä illalla, jos makeanhimo iskee. 

 • Suunnittele! Jos jossain, niin suunnittelussa on usein parantamisen varaa. Päätä edellisenä päivänä, mitä syöt kaikilla aterioilla. Älä päästä nälkää kasvamaan aivan liian suureksi, ennen kuin syöt. Siten voit minimoida houkutuksiin sortumisen. Nälkäisenä ei myöskään kannata mennä ruokaostoksille – silloinkaan, kun ostat verkkokaupasta.  

Haluatko tietää lisää siitä, miten voit pudottaa painoa treenaamalla tehokkaammin? Täällä on valikoima parhaita treenejämme, jotka auttavat pudottamaan painoa.

Lue myös nämä: